Źródłem białka paszowego jest przede wszystkim śruta sojowa; niestety konieczność importu sprawia, że jest to stosunkowo droga pasza. Poszukując tańszej alternatywy hodowcy coraz częściej sięgają po produkt polski: śruta rzepakowa bez GMO jest stabilnym i przede wszystkim polskim źródłem białka. Konsumenci coraz częściej świadomie podchodzą do wyboru produktów mlecznych oraz mięsa: nie liczy się już dla nich najniższa cena, ale przede wszystkim jakość, dlatego stosowanie paszy bez GMO staje się powoli standardem.
Jest to sposób na żywienie nie tylko bydła, ale również trzody chlewnej. W porównaniu do śruty sojowej śruta rzepakowa jest o wiele tańsza; posiada też większą ilość aminokwasów siarkowych. Może być również stosowana przez hodowców drobiu. Stosunek białka do ceny surowca jest bardzo atrakcyjny, dlatego warto skorzystać z takiej możliwości.
Zamiast opierać podstawę żywieniową na soi, która jest produktem importowanym - możesz zdecydować się na paszę krajową, szczególnie gdy zależy Ci na ograniczaniu użytkowania GMO. Wysoki poziom włókna surowego obniża wartość żywieniową śruty rzepakowej, jednak może być ona uzupełniana innymi paszami białkowymi bez konieczności korzystania z importowanej śruty sojowej. Jeżeli szukasz sposobu na tańszy zamiennik drogich pasz z surowców zagranicznych, możesz zwiększyć wykorzystywanie pasz rzepakowych w produkcji bydła mięsnego, trzody chlewnej oraz mleka. Coraz więcej krajów europejskich odchodzi już od importu soi na rzecz produkcji białka na potrzeby paszowe we własnym zakresie.
Aby w pełni wykorzystać potencjał śruty rzepakowej i jednocześnie nie pogorszyć wyników produkcyjnych należy trzymać się zasad żywienia. Nie należy stosować jej u młodych zwierząt, ponieważ w przypadku prosiąt może powodować problemy żołądkowe oraz zahamowanie wzrostu. Nie powinna być także komponentem paszy dla loch karmiących, ponieważ zmienienie składu mleka również powoduje zahamowanie wzrostu prosiąt. Śruta rzepakowa może mieć także wpływ na apetyt lochy, co z kolei może spowodować mniejsze pobranie paszy i w efekcie spadek laktacji. Ze względu na wysoki poziom włókien surowych w śrucie rzepakowej aby poprawić stopień strawności paszy należy odpowiednio zbilansować składniki paszy.