Dlaczego warto rozpocząć uprawę?
Śruta sojowa stanowi najcenniejsze źródło białka roślinnego. Jej dobra przyswajalność bardzo korzystnie wpływa na zdrowotność i rozwój zwierząt. Już po kilku tygodniach stosowania naszych produktów hodowcy są świadkami szybszego przyrostu masy. Dzięki substancją wspomagającym i bogatej gamie witamin, przyswajanie staje się szybsze oraz dobrze strawne.
Nasze produkty są zawsze świeże i posiadają 3 miesięczny termin ważności .
Ekstrudowana Śruta Sojowa High Energy cechuje się wysoką zawartością i doskonałą strawnością białka, nie wykazując przy tym działań antyżywieniowych.
Kalkulacja opłacalności dla plonu 2,5 ha na rok 2016:
- Dopłaty do 1ha
- Jednolita płatność obszarowa (JPO) - 461,55
- Zazielenienie - 309, 77
- Rośliny wysokobiałkowe na nasiona - 606,52 do 75 ha
- Rośliny wysokobiałkowe powyżej 75 ha - 303
Uprawiaj soję i zbieraj korzyści
Kto raz spróbował uprawy soi ten szybko z niej nie zrezygnuje. Łatwa uprawa, prosty zbiór, brak chorób, szkodników, plenność. Przy uwzględnieniu warunków agrotechnicznych, zastosowaniu odpowiedniej odmiany nasion kwalifikowanej i odpowiednim nawożeniu.
Dopłaty 2017:
Zalety uprawy soi:
Fabryka białka i tłuszczu na własnym polu.
Uniezależnienie się od GMO.
Niskie koszty produkcji polowej.
Bardzo dobre oddziaływanie na rośliny następcze.
Poprawa fizycznej i biologicznej struktury gleby.
Uprawa i zbiór możliwy bez specjalistycznego sprzętu.
Zwiększa zawartość próchnicy, dostarcza do gleby około 100 kg N/ha.
Nie wymaga intensywnej ochrony i wysokiego nawożenia azotem.